fbpx
Skip to content Skip to footer

Förkylning hos barn – svar på vanliga frågor och tips för snabb återhämtning

Förkylning, Hosta, Barn

Förkylning hos barn – svar på vanliga frågor och tips för snabb återhämtning

Förkylningar är en del av livet för de flesta barn och en vanlig orsak till sjukdagar under vinterhalvåret. Att se sitt barn kämpa med hosta, snuva och feber kan vara oroväckande för en förälder, men förkylningar är oftast ofarliga och går över av sig själva.

Förkylning är en infektion i de övre luftvägarna och orsakas i regel av ett virus. Barn drabbas mer regelbundet än vuxna eftersom deras immunförsvar fortfarande utvecklas och byggs upp. Eftersom barn är socialt aktiva och ofta vistas i miljöer med många andra barn, som förskola och skola, exponeras de för fler virus. Faktum är att det är helt normalt att barn har mellan sex och tio förkylningar per år. Dessa infektioner hjälper faktiskt immunförsvaret att utvecklas och bli starkare över tid.

Vanliga symptom på förkylning hos barn
Symptomen vid en förkylning kan variera men består oftast av snuva, hosta, halsont och ibland feber. Föräldrar märker ofta att deras barn blir hängiga, trötta och kanske lite kinkiga. Snuvan är vanligtvis klar och vattnig i början, men kan bli tjockare och gulaktig eller grön när infektionen utvecklas. Hostan kan vara torr eller slemmig och den förvärras ofta nattetid, vilket kan störa sömnen. Vissa barn får även mild feber, medan andra kan klara sig helt utan feber. 

Hur länge varar en förkylning hos barn?
En vanlig förkylning varar oftast mellan sju och tio dagar, men hostan kan hänga kvar längre, ibland upp till två veckor eller mer. Om barnet fortfarande har symptom efter denna period, eller om symptomen blir värre, kan det vara bra att kontakta sjukvården för att utesluta andra infektioner eller besvär som öroninflammation eller bihåleinflammation.

När bör jag söka vård för mitt förkylda barn?
Även om förkylningar oftast går över av sig själva, finns det vissa situationer där du bör överväga att kontakta vården. Om barnet får hög feber som håller i sig i flera dagar, verkar slött eller är mycket påverkad kan det vara ett tecken på en allvarligare infektion. Detsamma gäller om barnet har svårt att andas eller andas snabbt och ansträngt. För spädbarn och små barn kan även mild feber vara en anledning att söka råd, särskilt om barnet är under tre månader gammalt. Andra tecken att vara vaksam på är öronvärk, utslag eller hosta som förvärras på natten och gör det svårt för barnet att sova.

Hur kan man lindra symptomen hemma?
Det finns många sätt att lindra symptomen på förkylning och hjälpa barnet att må bättre. Vila och vätska är grundläggande för återhämtning. Se till att barnet får tillräckligt med sömn och uppmuntra till att dricka vatten, saft eller buljong för att förhindra uttorkning och lösa upp slem i luftvägarna. En täppt näsa kan lindras med näsdroppar eller saltlösning – och för att hjälpa barnet att andas lättare på natten kan du prova att höja huvudändan på sängen något.

Honung kan vara en effektiv och naturlig lindring för hosta hos barn över ett år, men det är viktigt att inte ge honung till barn under ett år på grund av risken för botulism. Om barnet har feber och verkar besvärat kan du ge febernedsättande medicin som paracetamol eller ibuprofen, men följ alltid doseringsanvisningarna noggrant.

Om nattsömnen störs på grund av hosta eller nästäppa kan en mer upprätt sovställning göra stor skillnad. Genom att höja huvudänden på barnets säng med kuddar eller ett kilformat stöd kan du hjälpa slemmet att rinna bort lättare och minska trycket på bihålorna. Det kan även göra andningen mindre ansträngd och förbättra sömnkvaliteten, vilket är viktigt för barnets återhämtning.

Går det att förebygga förkylningar hos barn?
Att helt undvika förkylningar är svårt men det finns vissa åtgärder som kan minska risken. Regelbunden handtvätt är ett enkelt och effektivt sätt att minska smittspridningen. Barnets immunförsvar stärks också av en varierad kost och god nattsömn. Att hålla barnets omgivning fri från tobaksrök och andra luftföroreningar kan också bidra till att minska risken för infektioner.

När kan barnet återgå till förskolan eller skolan?
Om barnet har feber eller känner sig allmänt trött och hängig bör det stanna hemma. När febern har försvunnit och barnet återhämtat sig tillräckligt kan det gå tillbaka till sina vanliga aktiviteter. Att låta barnet stanna hemma tills det är piggare minskar risken för att förkylningen förvärras och hjälper till att förhindra smittspridning.

Kan en förkylning leda till komplikationer?
De flesta förkylningar är ofarliga men ibland kan de leda till komplikationer som öron- eller bihåleinflammation. Öroninflammation är särskilt vanligt hos små barn och märks oftast genom att barnet får ont i örat, feber eller gråter mer än vanligt. Bihåleinflammation är mer ovanligt hos små barn, eftersom bihålorna inte är fullt utvecklade. Om du misstänker att barnet har fått någon av dessa komplikationer, eller om symtomen förvärras, kan det vara bra att kontakta sjukvården.

Källhänvisning
Astma och Allergiförbundet
Kry
1177 
Doktor.Se
Folkhälsomyndigheten

En upprätt sovposition är det främsta rekommenderade knepet för att förbättra din sömn vid tillfällig hosta, förkylning, astma eller snarkningar. BREAzZY erbjuder en 4-i-1-lösning för detta! Låt dig själv uppleva fördelarna med en mer upprätt sovställning och få den vila din kropp behöver.

Iframe utan scroll