fbpx
Skip to content Skip to footer

Vad säger experterna?

Vi är inga medicinska experter och rekommenderar därför alltid att du rådfrågar en läkare eller sjukvårdsgivare för medicinsk rådgivning! Nedan har vi sammanställt några av de generella råd och tips som experter lyfter fram för att lindra eller behandla sjukdomar kopplade till nattliga andningsbesvär.

1177 logo

Hosta

Hosta är ett sätt för luftvägarna att göra sig av med sådant som irriterar. Oftast beror hostan på en förkylning och går över av sig själv, även om det kan ta flera veckor. Hosta kan dock även bero på andra sjukdomar i luftvägarna eller lungorna, eller irritation från exempelvis rök.


Olika typer av hosta

Det finns många orsaker till att du har hosta. Här är några av de vanligaste:

  • Förkylning
  • Luftrörskatarr
  • Covid-19

Andra sjukdomar som kan ge hosta inkluderar:

  • Lunginflammation
  • KOL
  • Astma

Vad kan jag göra själv?

Att stanna hemma när du känner sig sjuk kan minska risken för att andra också blir sjuka. Stanna hemma tills du mår bättre.

Det kan vara jobbigt att hosta länge, särskilt om du hostar på natten och får svårt att sova. Här är några saker du kan göra själv för att lindra hostan:

  • Drick ordentligt: Vätska gör att slemmet blir mindre segt och lättare att hosta upp. Varm dryck kan ofta kännas lenande för svalget. Om du har rethosta på natten kan det hjälpa att dricka lite vatten när hostan kommer.
  • Höj sängens huvudända: Att hosta på natten kan lindras genom att höja huvudändan av sängen. Bädda med några extra kuddar under huvudet, eller placera kuddarna under madrassen för bättre stöd.
  • Undvik rökiga miljöer: Rök kan göra hostan värre. Om du röker själv kan det vara en god idé att sluta röka för att minska irritationen i luftvägarna.

Receptfria läkemedel mot hosta

Det finns inga vetenskapliga bevis på att receptfria hostmediciner har en tydlig effekt, men vissa kan uppleva lindring. På apoteket kan du köpa hostdämpande eller slemlösande läkemedel.

  • Rethosta: Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet noskapin kan hjälpa om du har rethosta och svårt att sova.

Källa: 1177 – https://www.1177.se/Stockholm/sjukdomar–besvar/lungor-och-luftvagar/hosta-och-slem-i-luftvagarna/hosta/

Astma/Nattastma

”Om du har astma har du kanske märkt att dina symtom förvärras på natten – och du är inte ensam. Mer än fem miljoner människor i Storbritannien lever med astma, och nattlig astma tros påverka upp till tre fjärdedelar av dem.

Symtom på nattlig astma inkluderar hostanfall, tryck över bröstet, väsande andning och andnöd strax före eller under sömnen. Både vuxna och barn med astma kan vakna flera gånger per natt, vilket leder till trötthet, dålig koncentration och svårigheter att kontrollera astmasymtom under dagen. Detta kan ha en betydande påverkan på livskvaliteten.”

 

Vilken är den bästa positionen att sova i när du har astma?

Att lindra nattliga astmasymtom kan vara så enkelt som att ändra din sovposition. En studie visade att att ligga på rygg förbättrade astmasymtom under natten, då denna position minskar trycket på lungorna jämfört med att ligga på mage eller sida.

 

Det bästa sovläget för astmapatienter är att stötta upp kroppen med extra kuddar.
Detta hjälper till att hålla luftvägarna öppna och minskar risken för hosta på natten.

Källa: www.gaapp.org

Kry logo

Vad är astma?
Astma är en vanlig folksjukdom som har ökat kraftigt i Sverige – idag lever ungefär var tionde person med astma. Tillståndet kan debutera i alla åldrar. Cirka 30–50 % av barn med mild astma blir symptomfria efter puberteten, men för vuxna är astma ofta ett livslångt tillstånd som kräver anpassning och hantering.

Astma innebär att slemhinnorna i luftrören svullnar samtidigt som musklerna drar ihop sig, vilket orsakar andningssvårigheter. Besvären kan utlösas av inflammation i luftvägarna eller av överkänslighet mot olika ämnen, så kallade allergen. Vissa lever med dagliga symptom, medan andra endast upplever besvär i samband med pollen, fysisk ansträngning eller infektioner som exempelvis en förkylning.

 

Symptom vid astma
Astma gör att det samlas slem i luftrören, vilket kan göra andningen tung och ansträngd. Det kan kännas som att andas genom ett sugrör samtidigt som du håller för näsan, eller som att ett band dras åt runt bröstkorgen. Symptom som hosta, väsande eller pipande andning är också vanligt.

Hos barn kan långvarig hosta vara det första tecknet på astma. Både vuxna och barn kan märka att de har svårare att hålla samma tempo som andra vid fysisk aktivitet.

Det finns olika typer av astma, och symtomen kan variera i både form och intensitet från person till person.

 

Vanliga symptom vid astma:

  • Långvarig och hackig hosta, särskilt på natten

  • Slem i halsen och slemhosta

  • Tung, väsande andning eller pipande ljud i bröstet

  • Hosta, andfåddhet och andningssvårigheter vid exempelvis fysisk ansträngning, kall luft eller infektioner

  • Ont i bröstet

  • Återkommande, långdragna luftvägsinfektioner.

  •  

Akut astma eller astmaanfall:
Vid ett astmaanfall kan symptomen bli mycket värre och ibland livshotande. Det kan vara svårt att andas, prata eller hosta, särskilt om du ligger ner. Tack vare moderna läkemedel är dessa anfall ovanligare idag, men om de uppstår krävs omedelbar läkarvård.

 

Vad kan jag göra själv?

Att leva med astma innebär att följa sin läkemedelsplan och försöka undvika faktorer som förvärrar besvären, såsom pollen, pälsdjur, damm och kall luft. Rökning, avgaser och starka dofter som parfym kan också förvärra symptomen. Däremot bör fysisk aktivitet inte undvikas – träning förbättrar syreupptagningsförmågan och stärker lungorna.

 

Så här kan du lindra astmabesvär:

  • Ta din astmamedicin regelbundet: Följ läkarens ordination och ha alltid en snabbverkande inhalator till hands.

  • Andningsträna: Andningsövningar, som PEP-andning (andningsträning med motstånd), stärker lungorna.

  • Rör på dig: Fysisk aktivitet förbättrar blodcirkulationen och ventilerar lungorna, vilket bidrar till bättre andning.

  • Avstå från rökning: Rökning skadar lungorna och försvårar astmabehandlingen.

  • Kartlägg försämrande faktorer: Försök identifiera och undvika sådant som triggar dina andningsbesvär.

  • Öva på att slappna av: Stress och psykiska faktorer kan förvärra andningen. Se över din livssituation och försök minska stress.

  • Kom ihåg att dricka: Vätska gör slemmet mindre segt och lättare att hosta upp. Både varm och kall dryck kan lindra.

  • Sov med huvudet högt: Placera kuddar bakom ryggen för att underlätta andningen under natten.

Källa:
https://www.kry.se/fakta/lungsjukdomar/astma/#vad-kan-jag-gora-sjalv

Capio logo

Hosta Hosta förekommer oftast i samband med förkylning och går vanligtvis över av sig själv, även om det ibland kan ta flera veckor efter att själva infektionen har läkt ut. Hosta kan också vara ett symptom på sjukdomar i luftvägarna eller lungorna, eller bero på irritation från exempelvis rök eller damm.

 

Orsaker till hosta
Det finns många olika orsaker till hosta. Den vanligaste orsaken är en förkylning, som orsakas av en virusinfektion. Vid förkylning har du ofta andra symptom, som halsont, trötthet och en allmän sjukdomskänsla.

Andra vanliga orsaker till hosta inkluderar:

Vad kan jag göra själv?
Att hosta kan vara ansträngande, särskilt om du hostar på natten och har svårt att sova. Det finns dock några saker du kan göra för att lindra besvären.

 

1. Drick mycket vatten
Att dricka mycket vätska gör slemmet mindre segt och därmed lättare att hosta upp. Om du har rethosta på natten kan det hjälpa att dricka lite vatten när hostan börjar. Varm dryck är ofta lenande och skönt för svalget.

 

2. Sov med huvudet upphöjt
Om du hostar mycket på natten kan det hjälpa att höja huvudändan på sängen. Placera extra kuddar bakom ryggen eller under madrassen för att skapa en mer upprätt sovposition.

 

3. Prova receptfria hostmediciner
Det finns inga vetenskapliga bevis för att receptfria hostmediciner har en tydlig effekt, men vissa upplever lindring. På apotek finns både hostdämpande och slemlösande medel att köpa receptfritt.

 

Förebyggande åtgärder
För att minska risken att bli sjuk i förkylningar:

  • Var noggrann med handhygien.

  • Undvik nära kontakt med personer som är sjuka.

  • Håll fysiskt avstånd och undvik stora folksamlingar under förkylningstider.

Källa: www.capio.se
https://capio.se/sjukdomar-och-besvar/luftvagsinfektioner-och-onh/hals/hosta/#

Breazzy kudde rendering Breazzy kudde illustration

Köp nu!

BREAzZY är utformad för att lindra symtom vid tillstånd som påverkar andning och luftvägar, till exempel förkylning, förkylningsastma, nattastma och snarkning. Den fungerar även utmärkt i förebyggande syfte vid första tecken på sjukdom. Passar för både barn och vuxna.

Iframe utan scroll